Alcoolul: drog sau trend juvenil?

Pe cînd unii caută răspunsul la dilema shakespreariană : „A fi sau a nu fi?”, mulţi adolescenţi se confruntă cu întrebarea: „ A bea sau a nu bea?” . Statisticile arată că , de tot mai multe ori, răspunsul este afirmativ, consumul de alcool printre adolescenţi şi tineri crescînd  în ultimii ani aproape de 2 ori.

Ca să nu mergem prea departe, vă prezint rezultatele unui sondaj, efectuat cu 30 de elevi ai clasei a 10-a (16/17 ani):

untitled

Într-o ţară în care „nu uvajăşti” dacă nu beai de rînd cu toţii, unde căutăm noi cultivată în tineri importanţa respectului faţă de sine? Şi da, să nu uităm că toate pornesc din familie. După cum puteţi observa, 24/30 de adolescenţi au consumat cel puţin o dată vin.

untitled2

De ce? Răspunsul vine uneori şi de la părinţi: „pentru radiaţie”, „medicul a zis că se poate”, „pentru hemoglobină” şi zeci de alte pretexte. E important să evităm la timp trecerea alcoolului din „leac” în boală, el fiind „vitamina” prost înţeleasă a timpurilor.

Fenomenul ia amploare şi asta e cert. Cum vine asta: din 30 de adolescenţi, repet: CU VÎRSTA DE 16-17 ANI, 22 au fost măcar o dată în stare de ebrietate?

download

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trist, e foarte trist pentru o ţară deosebită, cu patrimoniu cultural bogat să crească o generaţie dependentă de alcool. De ce s-o alegem, din atîtea posibilităţi de afirmare, pe cea mai rea şi dăunătoare? Cum vom privi în ochii viitorilor noştri copii bolnavi, din cauza că noi am vrut să arătăm că suntem maturi şi “ne distrăm ca maturii”?

Unica persoană respondentă, care afirmă că nu a consumat alcool, este adepta unei confesiuni religioase. Şi aici apar întrebările: ce valori se propagă, de unde am pornit, unde suntem şi încotro vrem să ajungem?

Mai bine ceai, decît vodka! Mai bine BRAVO decît BEAT!

Advertisements

3 thoughts on “Alcoolul: drog sau trend juvenil?

  1. Pingback: Centrul Media Pentru Tineri » Ești cool fără alcool

Lasă un comentariu :)

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s